Onunla ilgili diğer tüm konularda olduğu gibi, odasının düzenlemesinde de titiz bir tutum sergilemelisiniz. Peki, Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı? Odayı düzenlerken nelere dikkat edilmeli?
Bebek ve çocuk odalarını düzenlerken estetiği geri plana almalısınız, zira bundan daha önemli değerlendirme kriterleri var. Sağlık, bunlardan biri.
Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmeyen bebekler, bedensel sağlık açısından son derece hassastır. O nedenle, özellikle doğrudan temas ettiği eşyaların kimyasal yapısı konusunda dikkatli olun.
Beşiğin üretildiği materyal ve renklendirmede kullanılan boya, toksik içeriğe sahip olmamalı. Odada halı kullanacaksanız, anti bakteriyel ve anti alerjik olanlara öncelik verebilirsiniz.
Aslında konfor da büyük ölçüde sağlık kapsamında ele alınabilir.
Bebek yatağı, vücudun şeklini alabilen yapıda olmalı. Bu noktada, çok yumuşak yatakların rahat olduğu yanılgısına düşmeyin. Gereğinden yumuşak yapı da, sert yapı kadar rahatsız edicidir. Üstelik yumuşak yataklar, omurganın doğal pozisyonda durmasını önleyerek, çeşitli sağlık problemlerine de zemin oluşturabilir.
Çarşaf, yorgan, battaniye gibi ürünler için ise hava transferini önlemeyen kumaşlardan üretilmiş seçenekleri tercih edin. Bu kumaşlar hava geçişine izin verdikleri için aşırı terlemeyi engeller, vücudun ideal sıcaklıkta kalmasına yardım eder.
Kesinlikle göz ardı edemeyeceğiniz bir diğer konu, güvenlik.
Özellikle emeklemeye veya yürümeye başlamış çocukların odalarında köşeleri çok sivri mobilya, tabanı kaygan halı gibi kazaya yol açabilecek eşyaları ya bulundurmayın ya da bunlar için gerekli tedbirleri alın. Sivri köşeler için koruyucu aparatlar, eşya sabitleyiciler, halıların kaymasını önleyen aparatlar, basit ama önemli tedbirlerdir.
Bebek Odası Dekorasyonu Nasıl Olmalı sorusu, renk tercihini de gündeme getiriyor.
Her renk, kendine özgü bir frekansa sahiptir, bu sebeple de psikolojik ve fizyolojik etkilerde bulunur. Bazı renklerin aşırı kullanımı bebeklerde huzursuzluğa yol açabilmekte. Özellikle parlak kırmızıyı ve sarıyı yoğun şekilde kullanmayın.
Sağlıklı bir zihinsel gelişim için bebeğin yetiştiği ortam, renk gibi uyarıcılar bakımından zengin olmalı. Dolayısıyla, kız bebek için tamamen pembeden, erkek bebek için ise tamamen maviden oluşan dekorasyonları tercih etmemenizde fayda var. Odaya dengeli şekilde başka renkleri de dâhil edin. Tek renk hâkimiyeti ayrıca, ilgili rengin olumsuz psikolojik etkilerinin ortaya çıkmasına da neden olur. Örneğin, parlak kırmızı hâkimiyetindeki bir oda bebeğin huzursuz ve agresif olmasına yol açabilirken, bu rengin başka renklerle dengeli kullanımı sorun yaratmayacaktır.
Tabii ki birden fazla renk kullanımı konusunda da dikkatli davranılmalı. Sıcak ve parlak tondaki birden fazla renk, bebeğinizin uyku kalitesini düşürebilir. Sakin bir ortam için pastel tonlara öncelik verin.
https://www.haber7.com/anne-cocuk/haber/1892702-bebek-besigindeki-gizli-tehlikeler